Skip to main content

Oporbeni klubovi zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba – Klub zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska, Klub zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, Klub zastupnika Lijevog bloka te Klub zastupnika Glasa i HSU-a – danas su na dnevni red sljedeće sjednice Gradske skupštine uvrstili prijedlog zaključka u vezi preoblikovanja sportske udruge GNK Dinamo u sportsko dioničko društvo. Predloženim bi Zaključkom Skupština izrazila protivljenje privatizaciji Dinama prije provedbe potpuno demokratskih i transparentnih izbora, te prije ispunjenja zakonskih uvjeta za utvrđivanje objektivne vrijednosti kluba i štete nastale zbog potencijalnih nezakonitih radnji. Zaključkom bi se Gradska skupština usprotivila i davanju suglasnosti Dinamu za korištenje Gradskog stadiona “Maksimir” za potrebe preoblikovanja dok se spomenuti uvjeti ne ispune.

Podsjetimo, na prošloj sjednici Gradske skupštine Neovisni za Hrvatsku povukli su vlastiti prijedlog zaključka o protivljenju privatizaciji Dinama i to nakon što su prethodno prihvatili amandman cijele oporbe, i nakon što je postalo jasno da bi s glasovima oporbe zaključak sigurno bio izglasan. Tako su postupili protivno javnom interesu i izigrali navijače koji su od gradskih zastupnika očekivali podršku u njihovim zahtjevima. Naime, članovi Dinama okupljeni u udrugu građana „Dinamo – to smo mi“ odluku o pokretanju postupka preoblikovanja osporavaju kao nedemokratsku i nelegitimnu, s obzirom na činjenicu da su tu odluku donijela tijela sportske udruge GNK Dinamo, a da na nju, niti na izbor tih tijela sukladno zakonu, nikakav utjecaj nije imalo više od 90 posto članova Dinama.

Grad Zagreb izdašno financira Dinamo, što se ne može usporediti ni s jednom drugom udrugom u Zagrebu. Prema podacima Gradskog ureda za sport i mlade, od 2006. do danas je na račun Dinama po raznim osnovama otišlo gotovo 300 milijuna kuna gradskog novca. Također, sportska udruga GNK Dinamo upravlja gradskim nogometnim stadionom Maksimir koji spada među najvredniju imovinu Grada Zagreba, a upravo Gradska skupština odlučuje o raspolaganju gradskom imovinom vrednijom od milijun kuna. Stoga oporbeni klubovi zastupnika smatraju kako je Gradska skupština kao predstavničko tijelo građana i najviše tijelo vlasti u Gradu Zagrebu dužna izraziti svoj stav o upravljanju Dinamom te o postupku njegova preoblikovanja u sportsko dioničko društvo.

Pročitajte Prijedlog zaključka s obrazloženjem.