Skip to main content

7 izabranih saborskih zastupnica i zastupnika naše koalicije su Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Damir Bakić, Vilim Matula, Bojan Glavašević, Rada Borić i Katarina Peović!

Promijenili smo Gradsku skupštinu, a sada ćemo promijeniti i Hrvatski sabor i pokazati kako oporba treba raditi!

Ako već ih već ne poznajete, pročitajte biografije naših izabranih zastupnica i zastupnika 

Tomislav Tomašević se 20 godina bavio aktivizmom mladih, zaštite okoliša i urbanog razvoja u Hrvatskoj i regiji. Između ostalog, bio je predsjednik Mreže mladih Hrvatske koja djeluje kao krovna udruga mladih u Hrvatskoj, predsjednik Zelene akcije te jedan od suosnivača Prava na grad. Završio je preddiplomski i diplomski studij politologije na Sveučilištu u Zagrebu te magisterij iz okoliša, društva i razvoja na Sveučilištu Cambridge.

Bio je aktivan i u globalnom pokretu mladih za održivi razvoj te savjetnik UN-ove organizacije za okoliš (UNEP). Programski je voditelj Instituta za političku ekologiju u Zagrebu. Zastupnik je u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, gdje je i predsjednik Kluba lijevog bloka.

Sandra Benčić posljednjih 20 godina djeluje kao aktivistkinja na područjima zaštite ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u civilnom društvu. Članica je Centra za mirovne studije gdje je i radila do 2018. godine, ponajviše na temama nejednakosti, azila i migracija. U “drugom” dijelu života bavi se regionalnim razvojem i fondovima EU; osnivačica je jedne od prvih konzultantskih tvrtki za EU fondove (Razbor), predavačica u Algebri i vanjska stručnjakinja Vijeća Europe za slobodu govora. Jedna je od osnivačica i bivša članica zakladne uprave Zaklade Solidarna, bila je članica Povjerenstva za postupanje po pritužbama u MUP-u i Savjeta za razvoj civilnog društva. Od samog osnivanja aktivno djeluje u platformi Možemo!, a trenutno je jedna od koordinatora/ica stranke.

Damir Bakić je redoviti profesor u trajnom zvanju na Matematičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Obrazovao se u Sisku i Zagrebu te usavršavao kao Fullbrightov stipendist na Washington University in St. Louis, SAD. Do sada je vršio niz upravljačkih dužnosti u akademskim institucijama (PMF, Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski institut Zagreb) te u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Vilim Matula je glumac po profesiji, diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu te je član ansambla Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh. Politikom se, u raznim njenim oblicima i na različitim razinama, bavi od rane mladosti. Na prošlim lokalnim izborima kao kandidat platforme Zagreb je NAŠ! ušao je u Vijeće Gradske četvrti Donji grad, čiji je potpredsednik. Od samog početka sudjelovao je u dugoj borbi protiv otimanja javnog i zajedničkog prostora u Varšavskoj i na Cvjetnom trgu.

Bojan Glavašević je poznat kao feminist i progresivni zastupnik, posebno u području borbe protiv nasilja, te područjima obrazovanja i transparentnosti uprave. Ima 8 godina iskustva u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Bio je pomoćnik ministra branitelja, jedan od autora zakona koji je donio restitucije i psihosocijalnu skrb žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, a posljednje četiri godine najviše se bavio reproduktivnim pravima žena i pristupom zdravstvenim uslugama. Za svoj dugogodišnji aktivizam u izgradnji miroljubivog i tolerantnog društva u Hrvatskoj, Bojan je 2014. godine primio nagradu „Krunoslav Sukić”.

Rada Borić je poznata feministička aktivistkinja, posvećena borbi za prava žena, manjina, izbjeglica i politici održivog mira i ljudske sigurnosti.

Suosnivačica je i voditeljica ženskih organizacija, bivša izvršna direktorica Centra za ženske studije i članica brojnih međunarodnih organizacija. Bivša je potpredsjednica Europskog ženskog lobija, danas članica Mreže medijatorica žena Mediterana i regionalna koordinatorica kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama.

Fulbrightova stipendistica, dugogodišnja nastavnica hrvatskog jezika, književnosti i kulture na sveučilištima u Finskoj i SAD-u. Autorica je prvog Finsko-hrvatsko-finskog rječnika. Za rad na promicanju kulture odlikovana je odličjem Reda vitezova bijele ruže Finske 2007., a odlikovanjem s Redom hrvatskog pletera 2013. „za osobiti doprinos u promicanju i zaštiti ženskih prava u Republici Hrvatskoj, zemljama regije i na području Europske unije, višegodišnji doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama te u radu sa žrtvama ratnih silovanja.“

Časopis Forbes ju je 2010. proglasio jednom od sedam najmoćnijih svjetskih feministkinja.

Zastupnica je Nove ljevice u Klubu lijevog bloka (Zagreb je naš –Nova ljevica – Radnička fronta – Za grad) u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Izv. prof. dr. sc. Katarina Peović istaknuta je javna intelektualka i dugogodišnja politička aktivistica i teoretičarka.

Rođena je u Zagrebu 1974. godine. Komparativnu književnost i kroatistiku je završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1993-1999.) Na istom je fakultetu magistrirala i doktorirala u polju kulturalnih studija. Od 2004. do 2005. bila je asistentica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Od 2005. godine zaposlena je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci (2005. asistentica, 2012. docentica) gdje predaje kolegije iz područja kulturalne teorije. Uređivala je književno-teorijski časopis Libra Libera (1999-2018.), te emisiju Elektrosfera Trećeg programa Hrvatskog radija (2008-2009.). Autorica je dviju knjiga

Mediji i kultura (2012.) i Marx u digitalnom dobu (2016.), a uredila je i zbornik tekstova Privremene autonomne zone (2003.). Pisala je za Zarez i H-Alter.

Od ožujka 2017. godine članica je Radničke fronte, antisistemske i antikapitalističke lijeve političke stranke. Obnašala je funkciju rotacijske zastupnice Radničke fronte u Skupštini grada Zagreba (od siječnja do rujna 2018.) gdje je RF dio kluba Lijevog bloka koji osim Radničke fronte čine stranke Zagreb je naš, Nova ljevica i Za grad.

7. svibnja 2018. godine na njezinu je inicijativu u Gradskoj skupštini izglasan prijedlog Radničke fronte (pa time i Lijevog bloka) da Grad radnicima tvrtki Kamensko i Dioki pomogne tako da će otkupiti dio radničkih potraživanja u onom iznosu u kojem su te tvrtke u stečaju Gradu platile komunalnu naknadu. Naknadno je gradonačelnik Milan Bandić strogo usprotivljen otkupu radničkih potraživanja, sazvao izvanrednu sjednicu sa samo jednom točkom – odbacivanje već izglasanog prijedloga. U tome su mu pomogli vijećnici Neovisnih za Hrvatsku koji su u prvom glasanju prijedlog podržali.

Katarina Peović je i vijećnica Mjesnog odbora Cvjetnica.