Skip to main content

Dana 19.08.2021 imali smo 3.radnu sjednicu MO Peščenica. Iako je bio pravi ljetni dan s temperaturom preko 30˙C, mi smo zasukali rukave (nismo baš imali što zasukati kad smo svi bili bez rukava) i prionuli poslu jer nas je čekao prilično natrpan dnevni red. 

Trebali smo izglasati mišljenje o davanju u zakup  površina javne namjene;  o smanjivanju naših naknada te imenovati vijećnika iz naših redova za člana školskog odbora, no ono na što bi posebno u ovom izvještaju htjela dati naglasak je točka dnevnog reda o VRAĆANJU PEDIJATRIJSKE ORDINACIJE u Njegoševu ulicu br.10.

Naime, kako većina stanovnika našeg kvarta zna, u Njegoševoj ulici postoji “podružnica” Dom zdravlja Zagreb-istok koja je prostorno neiskorištena jer u njoj radi samo nekoliko ordinacija (ordinacija opće medicine i ordinacija dentalne medicine).

Do prije nekoliko godina u prostorima Njegoševe 10 egzistirala je i pedijatrijska ordinacija. Pedijatrijska je ordinacija u Njegoševoj 10 postojala još od otvaranja “podružnice” DZ Istok te su djeca rođena 80-tih godina i ranije sjećaju pedijatrice dr. Orešić koja nas je mjerila, vagala i dijelila pikice. Kada je dr. Orešić otišla u mirovinu, naslijedila ju je mlada i topla dr. Martina Dvoršćak Vrbas koja se pokazala vrsnim dijagnostičarom i koju djeca obožavaju. No, radi pomanjkanja stručnog kadra, reorganizacije radi ili tko zna čega, prije nekoliko godina pedijatrijska je ordinacija preseljena u nama “daleku” Ivanićgradsku ulicu. 🙁 

Roditelji male djece znaju koliko su često djeca prehlađena te je odlazak pedijatru rutina možda i na tjednoj bazi. Kako Ivanićgradska ulica nije prometno povezana sa Starom Peščenicom te ne postoji nikakav javni prijevoz s kojim bi roditelji mogli doći do pedijatra, roditelji su prisiljeni, ako nemaju vlastiti prijevoz, s bolesnom djecom pješačiti 1,5 km do pedijatra! 

Također, u našem se kvartu unazad nekoliko godina izgradila cijela jedna ulica (Bužanova) s višestambenim zgradama  u koje su se doselile mlade obitelji s malom djecom. 

Po uzoru na Bužanovu, sada se gradi Štrigina ulica gdje niče velika stambena zgrada s preko sto stanova, a već je useljena VMD stambena zgrada na početku ulice Alberta Štrige gdje su također useljene mlade obitelji. 

Predstojeći popis stanovnika će pokazati koliko se novih mladih stanovnika doselilo u naš kvart i koliko je rođeno novih beba koje trebaju pedijatra. 

Na inicijativu  vijećnice gđe Višnje Ferenčak, po struci patronažne sestre koja radi u DZ Istok, koja najbolje zna broj rođenih beba u našem kvartu koje svakodnevno obilazi, uvrstili smo ovu točku u dnevni red i vijeće je jednoglasno  donijelo Zaključak po kojem molimo VGČ, Gradski ured za zdravstvo, Ministarstvo zdravstva ili koje već nadležne institucije  da nam vrate naš pedijatrijski tim  u Njegoševu 10 jer ih ordinacija, kao i njihovi mali pacijenti željno čekaju. 

Vijeće je također predložilo sazivanje zbora građana i/ili potpisivanje peticije građana na tu temu pa se nadam kako ćemo upornošću i bukom doprijeti do mjerodavnih i vratiti naš pedijatrijski tim kući.