Skip to main content

Naša kvartovska grupa je s Tomislavom Tomaševićem obišla najzapadniji zagrebački mjesni odbor Podsused, u sklopu gradske četvrti Podsused-Vrapče. Podsused ima povijest takozvanog zagrebačkog izletišta, odmorišta, u Podsused se nekad išlo iz Zagreba na ljetovanje i zimovanje. Ovdje se po bregovima nalaze brojne vile, koje ukazuju na nekadašnji sjaj ovog kraja bogatog prirodnim resursima, izvorima vode i sljemenskim potokom, zelenim šumama na obroncima Medvednice. Ovdje, kao i u mnogim kvartovima u Zagrebu, vidjeli smo problem potpunog zapuštanja ideje da se u kvartovima trebaju razvijati društveni sadržaji, da je lokalna kvaliteta života najvažnija u ideji kvalitete života u velikom gradu. Potpuno su zapušteni povijesni lokaliteti poput starog grada Susedgrada, neke javne vile prepuštene su propadanju, u Podsusedu nema nikakvih kulturnih sadržaja, a nedostaje i sadržaja za djecu, mlade kao i umirovljenike. Neki dijelovi Podsuseda toliko su zapušteni da u njima nije uvedena niti osnovna komunalna infrastruktura, kao što su vodovod i kanalizacija. U području ispod pruge ubrzana je urbanizacija pri čemu se ne vodi računa o pratećoj društvenoj infrastrukturi poput dječjeg parka, vrtića ili pak područne škole.

Na samom rubu Podsuseda prema unutrašnjosti Zagreba nalazi se stoljetna bivša tvornica cementa, primjer klasične industrijske arhitekture, objekt devastiran i opasan za prolaznike. Cijeli taj prostor Podsuseda treba rješavati, jer se radi iskapanja lapora za Cementaru od brda Kostanjek, neposredno iznad Cementare, napravilo klizište i to jedno od najvećih u ovom dijelu Europe. Na konferenciji za medije, Tomislav Tomašević je istaknuo kako hitno treba provesti projekt sanacije klizišta Kostanjek u suradnji s ekspertima, radi građana i njihove sigurnosti. Što se tiče same Cementare, potrebno je provesti statičku analizu svih objekata tvornice, analizu vlasništva pojedinih dijelova prostora Cementare, procijeniti njihovu iskoristivost te provesti detaljnu analizu mogućeg ulaganja uz pomoć europskih fondova u sadržaje za građane, za kojima ovaj kvart vapi, a koji mogu biti sadržaji iz područja kulture, sporta, kao i uslužnih djelatnosti, zelenog poduzetništva, obrta ili primjerice inovacijski centri.

Nositelj liste za MO Podsused Denis Lovrić govorio je o potrebi poboljšanja neautomobilske infrastrukture, biciklističkih staza i magistrala, kao i stvaranja rastera jednosmjernih cesta kako bi se omogućio siguran pješački promet. Također je potrebno poboljšanje javnog prijevoza kao i rješavanje parkiranja takozvanih radno-migrantskih vozila, koji se iz drugih krajeva parkiraju na ulazu u Zagreb. U planu su i brza poboljšanja društvenih sadržaja, u vidu OPG sajmova vikendima, uređenja knjižnice i čitaonice u prostoru ville Hutter, kao i kulturnih događanja na Podsusedskom trgu. Istaknuo je kako  ovom dijelu grada s ovako velikim potencijalom treba novi zamah uz mudro upravljanje, razvoj komunalne i društvene infrastrukture uz naglasak na razvoj neautomobilskog prometa, zelene politike, i korištenje javne infrastrukture i zelenih resursa u primjerene javne svrhe.