Skip to main content

Naša kvartovska grupa Črnomerec i Tomislav Tomašević ove su nedjelje održali zajedničku šetnju južnim dijelom Gradske četvrti Črnomerec. Na šetnji smo posjetili nekoliko lokacija od javnog interesa u mjesnim odborima Bartol Kašić, Gornja Kustošija i Kustošija – centar kako bismo prokomentirali probleme i potencijale pojedinih dijelova kvarta i u komunikaciji s građankama i građanima direktno razmijenili mišljenja. Dotakli smo se problema poput neplanske izgradnje, preplaćenih komunalnih radova, posebno u kontekstu nespretno izvedenog uređenja okretišta Črnomerec te degradacije javno-društvenih sadržaja koja je na žalost ponovno aktualizirana zatvaranjem Čitaonice i galerije Vladimir Nazor u Kustošiji.


Radi kontrasta smo krenuli iz urbanistički promišljenijih dijelova kvarta da bi potezom uz Gradišćansku i Cankarevu došli do novih gradilišta gdje je Grad Zagreb Urbanističkim planom uređenja dozvolio vrlo gustu izgradnju oko 100.000 novih poslovno-stambenih kvadrata bez ostavljanja prostora za javno-društvene sadržaje i parkove. Prometna infrastruktura pritom je ostala nepromijenjena, iako je već sad preopterećena i dominatno usmjerena na vožnju automobilom, umjesto da se građankama i građanima boljom prometnom infrastrukturom olakša korištenje javnog prijevoza (tramvaja, autobusa i željeznice), vožnja biciklom i pješačenje te tako rastereti promet.

Dalje smo obišli potok Črnomerec, potencijalnu zelenu rekreativnu poveznicu Medvednice i jezera Jarun. Prošetali smo i okretištem Črnomerec, gdje je po nama propuštena prilika da se okretište funkcionalno zbilja i unaprijedi nakon tako velike investicije proračunskih sredstava.

Naše je iduće odredište bila Ciglana i Müllerov brijeg, prostor od iznimnog potencijala za budući razvoj zapada Zagreba i na žalost odraz nebrige u upravljanju povijesnim građevinama i okolišom. Obišli smo i mali plac u Kustošiji kojem bi malo zelenila i bolje osmišljen prostor mogli udahnuti novi život kao centru Kustošije.

U Kustošijanskoj smo se dotakli neizbježnih usporedbi mosta glinokopa i New York High Linea te planova za izgradnju zelene šetnice od okretišta Črnomerec do Park-šume Grmoščica. Uz potok Kustošak (i u društvu kustošijanskih patkica) došetali smo i do našeg konačnog odredišta – Čitaonice i galerije Vladimir Nazor gdje smo našom akcijom “digni knjigu za kulturu u Kustošiji” skrenuli pažnju na štetu gubitka kulturnih sadržaja u našem kvartu. Smatramo da možemo urediti funkcionalniji, zeleniji i kulturniji Črnomerec – kvart po mjeri čovjeka!