Skip to main content
Vijesti

Kaos u gospodarenju zagrebačkim otpadom odgovara interesnim skupinama

Politička platforma “Zagreb je naš!” od svog prvog izlaska u javnost upozorava na to da kaos koji u Zagrebu vlada kad je riječ o gospodarenju otpadom nije slučajan već pogoduje određenim interesnim skupinama. Jučer navečer je u pogonu C.I.O.S. grupe došlo do požara, trećeg u tom pogonu u posljednje 3 godine. Naime do požara je u C.I.O.S. pogonu došlo u travnju 2014., u kolovozu 2015. i u svibnju 2017. godine. Podsjećamo kako su prilikom požara u travnju 2014. godine vatrogasci pozvani tek 60 minuta nakon što su zaposlenici C.I.O.S. grupe uočili požar zbog čega se zapovjednik vatrogasne postrojbe Mladen Malčić javno pobunio. Međutim, gradonačelnik Bandić je tada, stigavši na lokaciju požara, javno ukorio zapovjednika vatrogasne postrojbe zbog davanja takvih izjava za javnost.

Suvlasnik i predsjednik uprave C.I.O.S. d.o.o. koje je upravljačko poduzeće C.I.O.S. grupe, Bandićev je prijatelj Petar Pripuz. Riječ je o kontroverznom poduzetniku koji je u listopadu 2014. godine uhićen zajedno s gradonačelnikom Bandićem u slučaju “Agram” upravo zbog sumnje u namještanje poslova odvoza različitih vrsta otpada. Naime Grad Zagreb je s tvrtkom CE-ZA-R d.o.o. koja je u sastavu C.I.O.S. grupe sklopio bez natječaja posao odvoza glomaznog i ostalih vrsta otpada osim mješovitog komunalnog otpada vrijedan 7,7 milijuna kuna. Još uvijek se čeka ročište pred Optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog sudu za optužnicu u tom slučaju, a mnogi spekuliraju kako se postupak odugovlači različitim finesama kako ročište ne bi bilo prije predstojećih lokalnih izbora.

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević je u HTV-ovoj emisiji “Hrvatska uživo” prošli petak (28.4.) ustvrdio da je “cijeli kaos s otpadom u Zagrebu i s uslugom zbrinjavanja i odvoza otpada namjeran te da se priprema teren za privatizaciju usluge odvoza otpada, vjerojatno C.I.O.S. grupi Petra Pripuza”. Naime gradonačelnik Bandić je još 2013. godine pokušao izdvojiti gradsko poduzeće “Čistoća” iz Zagrebačkog holdinga čime bi se otvorio put ili za privatizaciju poduzeća ili za privatizaciju usluge putem natječaja za koncesiju skupljanja otpada. Upravo C.I.O.S. grupa ima kapacitete da preuzme uslugu odvoza otpada u Zagrebu, a istu uslugu već pružaju čak 60.000 kućanstva u Hrvatskoj. Privatizacija monopola u odvozu otpada C.I.O.S. grupi ili nekom drugom privatnom poduzeću dovela bi do profita pojedinca nauštrb sigurnosti i zdravlja građana koji bi pritom plaćali i veće račune.

Politička platforma “Zagreb je naš!” će nakon izbora kad uđe u institucije vlasti konačno zatvoriti odlagalište Jakuševec – Prudinec. Uspostavit ćemo sustav odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu uz naplatu odvoza otpada prema količini proizvedenog mješovitog komunalnog otpada. Oštro ćemo se protiviti privatizaciji usluge odvoza otpada C.I.O.S. grupi ili nekom drugom poduzeću. Upravo je slučaj privatizacije usluge pročišćavanja otpadnih voda u Zagrebu pokazao da privatizacija dovodi do većih računa za građane. U isto vrijeme privatizacijom usluge odvoza otpada omogućilo bi se privatnom koncesionaru ucjenjivanje gradskih vlasti kao što se dogodilo primjerice u Napulju.