Skip to main content
ČrnomerecIzvještaj vijećnika

Kako VGČ Črnomerec netransparentno dijeli novac udrugama

By 03.06.2019.May 5th, 2021No Comments

Tomislav Domes i Hana Jušić: Izvještaj s 27. sjednice Vijeća Gradske četvrti Črnomerec, 21.05.2019.

Na dnevnom redu 27. sjednice VGČ Črnomerec ponovo se našlo financiranje udruga. Kako smo već više puta ustanovili, i kako nam je svojim Dopisom iz siječnja 2018. dao na znanje Ured za mjesnu samoupravu, vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora iz svojih sredstava ne smiju financirati udruge, već se one trebaju financirati putem javnih natječaja.

Kako bi izbjegli ovu nesretnu restrikciju i nastavili financirati udruge u kvartu bez transparentnih procedura: poput natječaja, poziva, kriterija, rokova, komisija i sličnih gnjavaža, vijećnici većine dosjetili su se jednog sjajnog rješenja. Umjesto da udrugama transferira novac, Vijeće s njima “suorganizira” događanja što znači da direktno pokriva pojedine troškove. Nije šija nego vrat 🙂

I tako smo za ovu sjednicu nekoliko dana prije u materijalima dobili zamolbu za pomoć u organizaciji dvodnevne manifestacije “Šestinski dan” Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva “Šestine”. Zamolbi je priložen i proračun za troškove u iznosu od 112.000 kuna. A onda smo na samom početku sjednice dobili još jednu zamolbu, gotovo istu po formi, koju je predsjednik uvrstio pod istu točku dnevnog reda, zajedno sa Šestinskim danom.

Riječ je o zamolbi Društva Kustošijanaca, čija je dopredsjednica, Ljiljana Peršinec ujedno i potpredsjednica našeg Vijeća. Zamolba je sastavljena i urudžbirana na sam dan sjednice, 21.5., u naslovu joj stoji “Zamolba za donaciju” i sadrži proračun od 91.250 kuna s poprilično nejasnim stavkama.

Netko zlonamjeran bi pomislio da je kolegica Peršinec vidjela da neka udruga traži novce od Vijeća, pa je nabrzake složila sličan dokument za svoju udrugu: kad se već dijeli, da i ona dobije nešto. A netko s malo duljim pamćenjem sjetio bi se da je Ljiljana Peršinec izabrana na listi HSLS-Nezavisna lista Sandre Švaljek, a da je onda prešla na stranu Bandića i HDZ-a u zamjenu za potpredsjedničko mjesto, posao domara u mjesnom odboru za njenog supruga, a očito i ponešto novaca za svoju udrugu iz proračuna Vijeća.

U skladu s ovakvim zlonamjernim tumačenjima, većina je predložila da se svakoj od te dvije udruge dodijeli po 50 tisuća, onako, u paketu. No dok je odluka o pomoći HSPD Šestine prošla, uz naša dva glasa protiv, oko Društva Kustošijanaca se povela rasprava: Zašto baš sad traže novac, s obzirom na to da se njihov festival “Kustošija KAJ” održava krajem godine? Kako mi kao Vijeće možemo odlučiti o suorganizaciji manifestacije, ako se od nas traži samo donacija? Što su točno troškovi organiziranja Kulturne tribine četvrtkom (KUTRIČ) čija je voditeljica također gospođa Peršinec, a čije je svako održavanje budžetirano s 3000 kuna? Što se dogodilo sa zbornikom koji su novcem Vijeća trebali tiskati prošle godine? Nakon 40ak minuta rasprave, većina je ipak odlučila povući točku s dnevnog reda. Ipak, poprilično smo sigurni da ćemo je vidjeti opet.