Skip to main content

U dvadesetak europskih država i brojnim gradovima postoje programi kojima se potiče vlasnike krntija da prodaju svoje vozilo koje u velikoj mjeri onečišćuje okoliš i troši puno goriva.  

Prije više od deset godina…

Američki predsjednik Obama je 2009. pokrenuo program Cash-for-Clunkers u kojem je SAD odvojio 3 milijarde dolara. Vlasnici prastarih automobila dobili su subvenciju za kupnju novog automobila koji nije smio biti stariji od 25 godina te je morao imati učinkovitu potrošnju goriva. Iste godine Njemačka je uvela premiju od 2500 eura (Abwrackprämie) za kupnju novijih automobila – te je godine podneseno 1700 zahtjeva i potrošeno 5 milijardi eura. Njemačka istraživanja su pokazala da se osim smanjenja emisije CO2 smanjila i buka.Programi poticanja ekološki prihvatljivijeg prijevoza otišli su korak dalje. Ove godine Njemačka će ponuditi poticaje do 9000 eura, ali isključivo za hibridne i električne automobile. Francuska i dalje nudi subvenciju za automobile s malom emisijom CO2, ali uvodi i 5000 eura za kupnju električnih automobila.

Rješenja za gradove

Dok države nude gotovinu, gradovi moraju tražiti druga rješenja jer imaju  ograničen  budžet i žele smanjiti broj automobila na svojim ulicama. Postoje razni inovativni javni koncepti koji potiču smanjenje ovisnosti o automobilima. Brojni francuski gradovi već godinama nude subvencije za e-bicikle i teretne e-bicikle, čija je prodaja u godinu dana porasla za 300 posto.

Barcelona nudi besplatni javni prijevoz u trajanju od tri godine. Za gradove je to najisplativije rješenje. S jedne strane je omogućavanje besplatnog javnog prijevoza najmanji trošak, dok s se druge strane potiče korištenje javnog prijevoza čime smanjuje broj automobila na cestama. Također se smanjuje trošak održavanja cesta i šteta nastala prometnim nesrećama. Kako troškovi posjedovanja automobila rastu, kao i cijene goriva, sve je više građana koji se rješavaju starih automobila i prihvaćaju ovu ponudu.

Zamjena automobila za bicikl ili besplatni javni prijevoz pravi je korak prema smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima.