Skip to main content
Izvještaj vijećnikaPeščenica - Žitnjak

Vijećnica Jelena Miloš (Zagreb je NAŠ!): Izvještaj sa 7. sjednice Vijeća Mjesnog odbora Peščenica

By 10.01.2018.May 10th, 2021No Comments

Pravovremeno slanje materijala i zapisnika sa sjednica

Na početku sjednice zatražila sam da se službeni zapisnici s prethodne sjednice verificiraju odmah na idućoj sjednici jer se nekad događa da na zapisnike dugo čekamo. Također sam zatražila da se svi materijali šalju najmanje tri dana prije sjednice (što je i zakonski rok) da se možemo za nju pripremiti, konzultirati s građanima itd. Moje primjedbe su jednoglasno prihvaćene.

 
Popraviti rad semafora na križanju Heinzelove i Branimirove

Zatražila sam i da se semafor na raskrižju Heinzelove i Branimirove (istok-zapad) prilagodi za pješake i bicikliste budući da se za te skupine zeleno svjetlo jako rijetko pali, što u velikom broju slučajeva dovodi do pretrčavanja ceste i ugrožavanja sigurnosti prometa. Vijeće je prihvatilo moj zahtjev te ćemo Sektoru za promet pri Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet uputiti zahtjev da preispita i popravi rad tog semafora.

 
Hranilište za mace

Na dnevnom redu našao se prijedlog udruge “SOS za mace” o legalizaciji hranilišta za mace u našem kvartu. Hranilišta prema postojećem gradskom pravilniku odobravaju mjesni odbori i vijeća gradske četvrti, a za njih se brinu udruge za zaštitu životinja. Na ovu temu sam se prethodno čula s gospođom koja se brine za hranilište u našem kvartu, kao i s drugim članovima udruge “SOS za mace” koji su me informirali da se oni samostalno brinu za mace, hrane ih i omogućavaju sterilizaciju, a to zaista predstavlja veliku korist za cijeli kvart. Iz tog razloga sam se na sjednici mjesnog odbora založila za legalizaciju hranilišta te je spomenuti zahtjev jednoglasno prihvaćen.

 
Odbijen zahtjev ugostitelja s Kennedyjevog trga za zakup zemljišta jer se radi o nogostupu

Točka o zahtjevu jednog ugostitelja na Kennnedyjevom trgu koji za svoj ugostiteljski objekt traži u zakup, kako tvrdi, “neizgrađeno građevinsko zemljište” od 2 kvadrata izazvala je dugu raspravu. Naime, taj isti zahtjev već smo odbacili na prošloj sjednici jer se ne radi o neizgrađenom građevinskom zemljištu nego o nogostupu koji koriste građani, no Vijeće gradske četvrti na naše očitovanje je zatražilo dodatna pojašnjenja. I na ovoj sjednici smo ponovili da je navedena površina nogostup, a ne neizgrađeno građevinsko zemljište, te da nismo suglasni s davanjem nogostupa u zakup. Na komentar jednog od vijećnika da se spomenuto proširenje ugostiteljskog objekta moguće već dogodilo, predložila sam da se o tome obavijesti Građevinska inspekcija, no moj prijedlog nije prihvaćen. Osobno smatram da je neprihvatljivo to što se u gradu ugostiteljski objekti sve više šire na javne površine, blokiraju kretanje pješaka i narušavaju izgled grada.

 
Postavljanje zaštitnih stupića na nogostupu u Sesvetskoj ulici I odobravanje zahtjeva za korištenjem prostorija MO-a

Jedan stanovnik zatražio je financiranje postavljanja zaštitnih stupića na nogostupu u Sesvetskoj ulici sredstvima plana komunalnih aktivnosti Gradske četvrti, a od našeg vijeća je zatražena suglasnost. Jednoglasno smo se složili podržati taj zahtjev.
Na sjednici smo također odobrili korištenje prostora atletskom klubu Ulix te promijenili termine korištenja prostorija udruzi Pčelara, na njihov zahtjev. Pozivam i ostale udruge na području našeg mjesnog odbora da se prijave za korištenje prostora ukoliko im je potreban.