Skip to main content

U našoj gradskoj četvrti djeluje Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Braće Radića gdje svi zainteresirani, i djeca i odrasli, mogu plesati folklor. Društvo djeluje na području Travnog i Buzina, a pridružiti im se mogu građani iz svih mjesnih odbora.

„Folklor je spoj kazališta i tjelovježbe. Zahtijeva fizičku kondiciju. Baveći se folklorom učite narodne običaje, ali i ponašanje na sceni te sudjelujete u njegovanju i očuvanju tradicije”, kaže Damir Kremenić, inženjer građevine, magistar etnologije i diplomirani muzeolog, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Braće Radića koje djeluje od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća najprije kao KUD Travno i to kroz novinarsku, etnografsku, glazbenu i dramsku sekciju te tehnički servis.

HKD Braće Radića Jurjaši
HKD Braće Radića

Danas u Društvu djeluju folklorne družine Jurjaši gdje mogu plesati svi od trinaeste godine pa nadalje, pjevačka grupa Buzinčice te folklorno društvo Lajbeki koje okuplja djecu od 6 do 12 godina, uglavnom iz Novog Zagreba.

“Naši su članovi uglavnom od 29 do 77 godina starosti. Nedostaju nam mladi ljudi. Sve manje roditelja upisuje djecu na folklor, što je šteta, jer upravo kroz folklor osim fizičke kondicije, djeca stječu znanje i svijest o vrijednosti očuvanja kulturne baštine”, naglasio je Kremenić te pozvao mlade i djecu da im se pridruže.

”Druženja i putovanja po Hrvatskoj i izvan nje te iskustvo i znanje koje ondje mogu dobiti kroz učenje hrvatskih plesova i pjesama neprocjenjivo je za cijeli život”, dodao je. 

“FD Lajbeki, čija se aktivnije djelovanje planira obnoviti, pod vodstvom su sjajne Mirjane Valter – najbolje na svijetu, izvodili koreografije Baranje, Slavonije, Podravine, Posavine, Turopolja, Hrvatskog Zagorja i Međimurja. I dan danas pamti se sjajno gostovanje u Poljskoj 2005. godine te nastup u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu prije dvadesetak godina”, istaknuo je Kremenić te dodao da unutar Društva djeluju i Tamburaška skupina, Glagoljaška skupina te stručna knjižnica s vrlo bogatim opusom iz etnologije. 

Kao članica ZAFAZ-a (Zajednica folklornog amaterizma grada Zagreba), članovi HKD Braće Radića redovito sudjeluju na smotrama folklornog amaterizma grada Zagreba te na brojnim manifestacijama i događajima, a bogati programi, folklorni i glazbeni koncerti raznih žanrova izvođeni su u svim dijelovima Hrvatske, u Mađarskoj, Češkoj, Makedoniji, Austriji, Poljskoj, Italiji. Postavljene su i brojne etnografske, likovne i foto izložbe, izrađivane su i nošnje te su objavljena i terenska etnografska istraživanja.

Hrvatsko kulturno društvo Braće Radića djeluje na dvije adrese, u Buzinu, Buzinska cesta 20 i u Kopernikovoj ulici 16 u Travnom.

Informacije možete doznati i na facebook stranici HKD Braće Radića, a za upise možete kontaktirati na adresi hkd.bradica@gmail.com te na broj telefona 091 509 3781.

HKD Braće Radića