Skip to main content

Vodstvo Hrvatske radiotelevizije, očito politički motivirano, odlučilo je preko noći ukinuti Hrvatsku uživo, jednu od svojih najdugotrajnijih i najgledanijih emisija koja se sve do jučer nalazila u godišnjem planu proizvodnje HRT-a. U potpuno neuvjerljivoj izlici vodstvo HRT-a kao razloge ukidanja navodi to da u navedenoj emisiji prevladavaju politički sadržaji i poziva se na pritužbe gledatelja koje su navodno prikupljali posljednjih nekoliko godina, iako iste nisu predstavili javnosti niti opisali detaljne kriterije prema kojima su donijeli odluku o ukidanju emisije.

Unatoč pokušajima da to prikažu drugačije, razlog ukidanja Hrvatske uživo sasvim je jasan i krajnje zabrinjavajući: Hrvatska uživo ukida se jer je jedna od rijetkih emisija na HRT-u koja je već više od desetljeća kritična prema vlasti i svim centrima moći. Ukoliko to nije jedna od uloga HRT-a kao javnog medija, ne znamo što jest. Tragikomično je objašnjenje da na HTV-u ima previše političkih sadržaja u popodnevnom terminu koje treba zamijeniti zabavnim jer, podsjetimo se, HTV je javna televizija koja treba ispunjavati javni interes, zbog čega građani plaćaju pretplatu, te se ne smije uspoređivati s komercijalnim televizijama i njihovim zabavnim sadržajima. Upravo je Hrvatska uživo jedna od posljednjih emisija na HTV-u za koju se može reći da otvara prostor za raspravu o javnom interesu u mnogim temama, od socijalnih pitanja, kulture, manjina, civilnog društva i drugih, što dokazuju i burne reakcije različitih društvenih skupina na ukidanje ove emisije.

Najava ukidanja Hrvatske uživo nastavak je negativnih trendova na HRT-u na kojem se u posljednje vrijeme pod raznim izlikama smjenjuju neposlušnici koji odbijaju pristati na cenzuru i biti glasilo HDZ-a kao stranke na vlasti (prisjetimo se samo iznenadne smjene Domagoja Novokmeta kao voditelja emisije Otvoreno). Korištenje javne televizije kao stranačkog biltena predstavlja ozbiljno ugrožavanje javnog interesa, gušenje medijskih sloboda i narušavanje demokracije, ali pored toga i karakteristiku nesposobne vlasti koja svaku kritiku shvaća isključivo kao prijetnju.

Stoga se pridružujemo brojnim porukama podrške urednicima i novinarima Hrvatske uživo, pozivamo javnost da se pridruži peticiji koju su pokrenuli sami gledatelji, a u kojoj je skupljeno preko 3000 potpisa u samo jednom danu te zajedno sa svima njima tražimo od vodstva Hrvatske radiotelevizije da ovu emisiju odmah vrati u svoju programsku shemu. Valjda se o programskoj shemi treba pitati i i te gledatelje, a ne samo one misteriozne koji navodno traže manje političkih sadržaja u popodnevnom terminu.