Skip to main content

Jutros se na početku sjednice Gradske skupštine pokazalo da gradonačelnik Milan Bandić nema potrebnu većinu za kvorum pa Skupština nije mogla početi s radom. Nakon toga sva su četiri oporbena kluba zatražila da se povuku sve točke koje je predložio gradonačelnik kako bi se mogla završiti današnja sjednica i organizirati nova sjednica 6. prosinca na kojoj će se glasati o proračunu, što je jedini način da se Bandića sruši s vlasti. Gradonačelnik je udovoljio zahtjevima oporbe, maknuo s dnevnog reda sve točke koje je predložio, a na sjednici su ostale samo tehničke točke koje su se odradile u 15 minuta i bez ikakve rasprave.

“Time su stvoreni uvjeti da krene procedura od 20 dana za novu sjednicu Skupštine na kojoj ćemo glasati protiv proračuna i na kojoj će, nadam se, Bandićev proračun pasti. Jedini način da se sruši Bandića jest da Skupšina do kraja godine odbije proračun i time ide na prijevremene izbore, a kad nova Skupština ponovno odbije proračun, time šalje i gradonačelnika na nove izbore”, pojasnio je Tomašević.

Tomašević je ujedno kritizirao i prijedlog Zlatka Hasanbegovića, koji glumi oporbu dok još uvijek ima Anu Lederer kao gradsku ministricu kulture, i čiji prijedlog raspuštanja Skupštine neće biti korak prema micanju Bandića s pozicije gradonačelnika. “Hasanbegović oporbi pokušava uvaliti kukavičje jaje na način da predlaže raspuštanje Skuštine skupljanjem 26 pisanih ostavki ili rušenjem kvoruma idućih 90 dana. Iako i ova dva načina dovode do izbora za Skupštinu, to neće biti jedan od zakonski određena dva potrebna koraka za rušenje Bandića s vlasti. Ukoliko Hasanbegović stvarno želi naštetiti gradonačelniku, neka glasa protiv Bandićevog proračuna za 3 tjedna, rekao je Tomašević, zastupnik Zagreb je NAŠ! i predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini.