Skip to main content

Gradski zastupnici Kluba zastupnika lijevog bloka na konferenciji za medije komentirali su sutrašnju sjednicu Skupštine nenadano sazvnu na inicijativu gradonačelnika. Naime gradonačelnik će sutra od Skupštine zatražiti da se van snage stavi Zaključak izglasan na inicijativu Kluba lijevog bloka na prošloj sjednici Skupštine kojim se zadužilo gradonačelnika da otkupi dio radničkih potraživanja za neisplaćene plaće u trgovačkim društvima u stečaju.

Prema riječima Katarine Peović Vuković iz Radničke fronte, daljnjom razradom i primjenom izglasanog Zaključka, koji gradonačelnik sad pokušava staviti van snage, radnici Diokija dobili bi u konačnici povrat od 2,2 milijuna kuna, a radnice Kamenskog 2,9 miljiuna kuna za neisplaćene plaće. Riječ je o iznosu koji su za komunalnu naknadu njihove tvrtke za vrijeme stečaja uplatile na račun Grada Zagreba. Peović je rekla da zbog tog čina gradonačelnika radnici Diokija sutra organiziraju prosvjed neposredno prije sjednice Skupštine.

Kazala je i kako nisu točne tvrdnje gradonačelnika da ga Zaključak obvezuje na nenamjensko trošenje komunalne naknade jer se ista u Zaključku uzima samo kao referentan iznos prema kojem bi se sredstva radnicima isplatila iz gradskog proračuna. Dodala je kako gradonačelnik tvrdi da gradska uprava nema podatke na temelju kojih bi se izračunao učinak na proračun, što, navodi dalje, nije točno jer gradska uprava jedina ima podatke o tome koliko su poduzeća u stečaju. Napomenula je i kako su na prošloj sjednici svi zastupnici opozicije i dio zastupnika pozicije glasali za zaključak te se nada da će se to ponoviti i sutra.

Tomislav Tomašević iz Zagreb je NAŠ! podsjetio je kako je Klub zastupnika lijevog bloka još u siječnju predložio rješenje za dugogodišnji problem prema kojem Grad Zagreb od tvrtke u stečaju uspijeva naplatiti komunalnu naknadu prije nego radnici tih istih tvrtki uspiju doći do svojih neisplaćenih, a zarađenih plaća. “Kad taj prijedlog nije prošao, dodatno smo dali vremena gradonačelniku da sam predloži model kojim bi riješio ovaj problem. Prošlo je više od tri mjeseca, ništa se nije dogodilo, pa smo na zadnjoj sjednici predložili zaključak koji je izglasala većina zastupnika, a kojim se gradonačelnika zadužuje da sam dizajnira najbolji model za rješenje ovog problema prema smjernicama i ciljevima koje mu je Skupština zadala”, rekao je Tomašević.

Komentirajući reakcije gradske uprave od kojih se zadnja četiri mjeseca stalno čulo da se nešto ne može, Tomašević uzvraća: “Posjetit ću na onu staru poslovicu: gdje ima volje, ima i načina. Ovdje očito nema političke volje, nema je godinama, nema je ni zadnjih mjeseci koliko se bavimo ovom temom s namjerom da bar malo poboljšamo položaj radnika u Gradu Zagrebu.” Osim što gradonačelnik ovim činom sabotira već izglasani zaključak Skupštine, Tomašević tvrdi da za to nema ni pravnu osnovu. Naime gradonačelnik sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi može obustaviti od primjene zaključak Skupštine jedino kada je riječ o općem aktu, što ovdje nije slučaj jer je Skupština samo zadužila gradonačelnika da izradi model koji će predložiti Skupštini”. Konačno, na argument da Grad nema novca, Tomašević odgovara: “Ako ima novca za kumove, onda svakako ima novca i za radnike koji su poštenim radom zaradili svoje plaće koje nisu nikad dobili.”

Rada Borić osvrnula se na cijelu proceduru oko sazivanja izvanredne sjednice. “Negativno mišljenje na zaključak i sva pripadna očitovanja (Gradskog ureda za financije, Gradskog ureda za komunalne poslove) stigli su tek jedan dan prije sjednice, s time da na odborima gradska uprava, nije dala nikakve primjedbe na naš Zaključak. Isto tako na sjednici Skupštine kad se raspravljalo o Zaključku nitko od zastupnika i nitko iz gradske uprave nije iznio ikakve primjedbe na Zaključak”, kazala je Borić.

Svibor Jančić još jednom je naglasio da pravni argumenti gradonačelnika prema kojima je obustavio Zaključak od primjene jednostavno ne stoje. Prijedlog Kluba lijevog bloka, suprotno navodima gradonačelnika, ne traži nenamjensko trošenje sredstva za komunalu koja su ionako već potrošena, već traži da se ta sredstva osiguraju u proračunu. Isto tako gradska uprava jedina ima podatke o tome koliko su na ime komunalne naknade od 2010. godine do danas Gradu Zagrebu uplatila poduzeća u stečaju. Iznos koji bi se uplatio radnicima za neisplaćene plaće ne može biti veći od tog iznosa, zaključio je Jančić.