Skip to main content

Izostanak javne infrastrukture poput zelenih javnih površina u Donjoj Dubravi (parkova, dječjih igrališta, zemljišnih pojasa uz prometne površine…), uz izuzetak Novog Retkovca, problem je koji je prisutan i sustavno zanemarivan od samih početaka naseljavanja kvartova u Donjoj Dubravi. Živimo u gradskoj četvrti bez trga, bez pješačke zone i sa najmanjim brojem dječjih igrališta. Kvartovi od više tisuća stanovnika nemaju dostupna dječja igrališta, parkove ni skladno oblikovane javne prostore. Konkretno, dok je udio javnih zelenih površina u Zagrebu 7,6 % u Donjoj Dubravi on iznosi tek 0,3 % !

Očuvanje, održavanje i izgradnja novih parkova u jednom od najmlađih i najbrže rastućih dijelova grada tema je koju gradska uprava dugi niz godina ignorira. Pitanje je to ujedno zdravlja, sigurnosti i dostojanstvenog života stanovnika Donje Dubrave. Pitanje je psihosocijalnog razvoja djece, socijalne povezanosti sugrađana i opstanka zajednice. Kvart nisu samo kuće i ulice – kvart je zajednica ljudi.
Situaciju utoliko otežava činjenica da rješavanjem imovinsko pravnih odnosa Grad Zagreb ne otkupljuje natrag površine koje su se dosad koristile za javnu namjenu već dopušta devastaciju elementarnih dijelova pojedinih kvartova. 

Posljednja borba protiv takve prenamjene javnih površina odvija se u mjesnom odboru „30. svibnja 1990.“ gdje je lokalna samouprava podržala prodaju prodaju jedinog dječjeg igrališta u kvartu u kojem živi preko 6000 stanovnika. Građanska inicijativa NE DAMO MJESNU !!! cijelu godinu ulaže napore kako bi podigli vidljivost problema i potaknuli gradske vlasti da otkupe parcelu na kojoj se igralište nalazi i tako spase posljednji komad javne zelene infrastrukture koji u tom mjesnom odboru preostaje.

Lokalna samouprava u Donjoj Dubravi, kao i svakom drugom dijelu grada, ima dužnost postupati u interesu građana i boriti se za njihove interese. Sve ostalo je nedopustivo.