Skip to main content

“Danijela Dolenec i Luka Korlaet moj su tim s kojim ćemo zagrebačku gradsku upravu pretvoriti u suvremenu, pristupačnu, pravednu i kvalitetnu, po mjeri Zagreba 21. stoljeća”, istaknuo je prilikom jutrošnjeg predstavljanja kandidatkinje i kandidata za zamjenike gradonačelnika Tomislav Tomašević ispred Možemo! i Zagreb je naš!

Tomašević je u njihovom predstavljanju istaknuo kako je riječ o njegovim bliskim suradnicima s kojima godinama surađuje na gradskim temama i s kojima dijeli iste političke vrijednosti: “Danijela Dolenec je među osnivačima Možemo! i Zagreb je naš! i koordinatorica procesa izrade programa sa stotinama ljudi, nagrađivana znanstvenica i izvanredna profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu na kojem vodi jedan od najvećih znanstvenih projekata.” Tomašević je dodao kako je Danijela magistrirala javne politike i administraciju na London School of Economics, doktorirala na ETH Zurich, a usavršavala se na studijskim boravcima na Sveučilištu Harvard i Sveučilištu Oxford.

“Luka Korlaet je nagrađivani arhitekt, docent na Arhitektonskom fakultetu na katedri za projektiranje zgrada gdje vodi odsjek za projektiranje stambenih zgrada što će nam biti korisno u postopotresnoj obnovi koja slijedi. Luka je sudjelovao u višegodišnjoj studiji procjene rizika od potresa u Zagrebu čije se preporuke nažalost nisu poslušale prije zagrebačkog potresa, a trenutno radi na projektiranju kuća u postpotresnoj obnovi na Baniji gdje je i volontirao brojne sate na terenu u statičkim pregledima.” Tomašević je dodao kako je Luka koordinator grupe za urbanizam i stanovanje u političkim platformama Možemo! i Zagreb je naš! te da je magistrirao i doktorirao na temama stambene politike.

U svojem je uvodnom obraćanju kao kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Dolenec istaknula kako je nedostatak vizije gradske uprave na odlasku Zagreb doveo gdje je danas: nespreman suočiti se s izazovima starenja stanovništva, klimatskim promjenama i socio-ekonomskom krizom.

“Prioritet našeg tima u realizaciji vizije razvoja grada bit će prava promjena načina upravljanja, jer je šerifovski način upravljanja, u kojem se čeka mig gradonačelnika da bi se išta poduzelo, koruptivan, nepravedan, neefikasan i neambiciozan za grad veličine i važnosti kakvu ima Zagreb”, ocijenila je i najavila kako su prioriteti njezinog rada ustroj i kapacitiranje gradske uprave, upravljanje u partnerstvu s građanima i jačanje inovacijskog potencijala Zagreba.

“Raskrstit ćemo s dosadašnjim načinom kadroviranja i kroz javne i transparentne natječaje izabrati najmotiviranije i najsposobnije za provedbu programa, koji će omogućiti da se realizira i puni potencijal zaposlenika u gradu i gradskim poduzećima”, rekla je Dolenec i dodala kako će revizija ugovora za vanjske usluge biti važna za smanjivanje gradskih rashoda, jer oni često uključuju poslove koje bi trebao obavljati grad i njegova poduzeća.

Uz to, istaknula je i jačanje mehanizama kojim će se gradsku upravu i mjesnu samoupravu približiti građanima i omogućiti im da suodlučuju o pitanjima koja ih se tiču, kroz javna savjetovanja, jačanje ovlasti mjesne samouprave i referendumsko izjašnjavanje.

“Jačanjem svoje uloge kao sveučilišnog i inovacijskog centra Zagreb može i treba doprinositi razvoju produktivnog privatnog sektora koji ima kapacitet za investicije, međunarodnu konkurentnost i izvoz, i tim putem doprinijeti stvaranju kvalitetnih radnih mjesta, kvalitetnih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti, odnosno s obzirom na važnost Zagreba u hrvatskoj ekonomiji, utjecati na cjelokupnu gospodarsku sliku Hrvatske”, zaključila je.

Luka Korlaet najavio je kako će, u skladu s time što u Možemo! vodi radnu grupu za stanovanje, urbanizam i poslijepotresnu obnovu tim temama najviše baviti kao zamjenik gradonačelnika.

Istaknuo je kako je stanovanje u Zagrebu nepriuštivo: cijene prodaje i najma su izvan kontrole jer je pretvaranje velikog broja stanova u apartmane za turiste smanjilo ponudu i povećalo cijene dugoročnog najma, a onda je potres učinio nešto još gore: trajno oštetio velik dio stambenog fonda, izazvao depopulaciju i rast cijena u nov(ij)im zgradama.

“Nastojat ćemo – uvođenjem pozitivnih praksi stambene politike zemalja u Europi – učiniti sve što možemo da stanovanje postane priuštivo svima jer bi pravo na dostojanstven stan trebalo biti temeljno ljudsko pravo, kroz izgradnju fonda javnih i neprofitnih stanova za najam”, najavio je i dodao kako je to dio šireg plana da se kroz izradu novog Generalnog urbanističkog plana Zagreb uredi, da bude adekvatno komunalno opremljen, prometno protočan, zelen, čist, a da njegova velika zemljišta bivše industrije u širem središtu grada budu privedena novim funkcijama, bez rasprodaje gradskog zemljišta.

Korlaet je istaknuo kako je od potresa prošlo već 400 dana, a stvari se gotovo nisu pomakle s mrtve točke: “Prvo smo čekali Zakon, pa smo čekali Prvi program mjera, pa osnivanje Fonda, pa se ispostavilo da su procedure zahtjevne a novaca malo…U odgovoru na to, mi smo s eminentnim domaćim i stranim stručnjacima postavili tehnološki i financijski okvir koji bi obnovu trebao značajno pojednostavniti i ubrzati”.

Zajedno s Tomaševićem, kandidati za zamjenike gradonačelnika najavili su za sutra i konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljen novi model poslijepotresne obnove privatnih stambenih nekretnina u Zagrebu.