Skip to main content

Iako je svima jasno da Kegliću treba uređenje, naša kvartovska grupa i naši vijećnici/e s Črnomerca upozoravaju na opasnost da se kod uređenja te zelene površine primjene loša rješenja! Radovi se ne smiju izvoditi bez jasne vizije, u žurnom postupku u sklopu predizborne kampanje. Uredimo Keglić na pravi način – uz provedbu javnog natječaja za uređenje i uvažavanje mišljenja građana koji žive u okolici!Prenosimo izvještaj naše kvartovske grupe za Črnomerec.

Pišemo kratki izvještaj sa sjednice Vijeća Gradske četvrti Črnomerec prekjučer.  Odvila se dosta bitna rasprava o uređenju Trga dr. Franje Tuđmana pa molim pročitajte više o tome u ostatku ove objave. Što se tiče plana prioriteta komunalnih aktivnosti za 2021. g., vijeće nije pristalo na odgodu odluke kao što smo ih tražili kako bismo razmotrili sve dodatne prijedloge koje su nam pristigle od svih vas, nego je usvojena originalna lista. Rečeno nam je da vijeće može na idućoj sjednici razmotriti naše dodatne prijedloge prioriteta, što ćemo mi i dalje gurati.

Bitna točka je bila davanje mišljenja o projektnom zadataku za uređenje prostora Trga dr. Franje Tuđmana, tj. bivšeg Trga Republike Francuske – povijesnog parka iz 19. stoljeća, praktički glavnog uređenog parka na zapadu Zagreba. Materijali koje smo dobili su pod “VGČ Črnomerec/46. sjednica” na našem open data sharepointu – https://bit.ly/crnomerec-open-data).

Iako pozdravljamo provođenje ankete s građanima i slažemo se da je navedeni prostor bitno urediti, na sjednici nije prezentirano kako se na temelju rezultata ankete planira provesti daljnje projektiranje krajobraznog uređenja. Vijeće nas je podržalo u našem potraživanju detaljnije projektne dokumentacije, ali je uvjetno prihvatilo predloženi projektni zadatak. Naš je dojam da se gura što brže kretanje s radovima radi završetka posla do lokalnih izbora u svibnju, što nikako ne bi bilo dobro ako će radi toga kvaliteta konačnog uređenja patiti.

Ovo se čini kao vrlo neozbiljan pristup uređenju ovog važnog javnog gradskog prostora! Stoga javno pozivamo Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada da nam odgovori na sljedeća pitanja:

  • Hoće li Grad Zagreb na temelju ovog projektnog zadatka napraviti projekt krajobraznog uređenja prije početka radova?
  • Obzirom da se radi o vjerojatno najbitnijem otvorenom prostoru na zapadnom dijelu Zagreba, hoće li biti proveden javni natječaj kako bi se dobilo najbolje moguće rješenje za njegovo uređenje?
  • Ako neće biti proveden natječaj, zašto ne? Tko će biti projektanti? Na temelju kojih kvalifikacija će Grad Zagreb odabrati projektante?
  • Hoće li izabrani projekt uređenja biti prezentiran javnosti i kako će građani moći dati svoje mišljenje o odabranom projektu?
  • Planira li se izgradnja kamene fontane na Trgu dr. Franje Tuđmana obzirom da se ista spominje u prilogu 6 kojeg smo dobili (zadnja fotografija ove objave)? Ako da, je li gradnja još jedne fontane zbilja od prijeke potrebe, obzirom da u GČ Črnomerec imamo brojne zgrade oštećene u potresu (uključujući škole i vrtiće), ekonomske posljedice pandemije, poplave feklanih voda ljetos jer su dozvoljene kote u cijevima odvodnje odavno prekoračene, a brojne ulice još uvijek bez kanalizacije?
  • Kako se prijedlog planira uklopiti u projekt odabran na posljednjem javnom natječaju za ovaj trg (predstavljenog javnosti 2013. g.) autora Nenada Fabijanića?
  • Zašto se nakon toliko godina tek sad pokušava izvesti sve radove u parku bez jasne vizije i to žurnim postupkom da sve bude izvedeno do 5. mjeseca u svrhu predizborne kampanje trenutnog gradonačelnika? Kako je to u dugoročnom interesu građana Grada Zagreba i Gradske četvrti Črnomerec?

Nadamo se da ćemo odgovore na ova pitanja dobiti što prije i da će izvedeni projekt ipak biti primjereniji potrebama građana nego što se bojimo. Ipak, poučeni dosadašnjem iskustvom s trenutnom gradskom upravom budno ćemo motriti na zbivanja u vezi planiranih radova i dalje vas informirati.

Projektni zadatak uređenja Trga dr. Franje Tuđmana kroz male komunalne akcije – ako bi se na temelju ovog zadatka proveo kvalitetan javni natječaj, rezultat bi teoretski mogao biti dobar.
Prilog 6. Prijedlog uređenja Trga dr. Franje Tuđmana predsjednice Vijeća Mjesnog odbora Ban Keglević, 9. listopada 2020. godine.