Skip to main content
ČrnomerecIzvještaj vijećnika

Črnomerec – kvart gdje se komunalne aktivnosti dogovaraju osobnim i stranačkim kontaktima

By 16.03.2019.May 5th, 2021No Comments

Izvještaj s 21. sjednica VMO Bartol Kašić održane 28.02.2019. Izvještaj pripremila: Ria Bilić, vijećnica mjesnog odbora „Bartol Kašić“

Dnevni red sjednice:

  1. Asfalterski program Plana Malih komunalnih akcija (MKA) Vijeća Mjesnog odbora Bartol Kašić za 2019. godinu
  2. Cankareva ulica – uspostava nove tramvajske stanice
  3. Pro Mente Hrvatska – korištenje prostora
  4. Hrvatska stranka svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca – korištenje prostora
  5. Informacije, pitanja i prijedlozi

Tč.1. Vijeće je jednoglasno usvojilo asfalterski program Plana MKA – kao tri temeljna prioriteta izdvojeno je sljedeće:

– asfaltiranje i obnova nogostupa u Ilici od Kaznenog suda (Ilica 207) do Konzuma (Ilica 231) (južna strana)

– asfaltiranje i obnova nogostupa u Selskoj ulici od križanja Selske i Baruna Filipovića do Gradišćanske ulice tj. do pruge (istočna i zapadna strana)

– asfaltiranje i obnova nogostupa u Ilici, od Pivane (Ilica 222) do križanja s Vukasovićevom ulicom (sjeverna strana)

Zanimljivo je naglasiti da pri određenju prioriteta vijeće ne zna koliko koštaju asfalterski radovi na tim lokacijama, niti koliko od prioriteta će stvarno biti obnovljeno.

Također, zanimljiv je način određivanja redoslijeda prioriteta po načelu „tko je glasniji — dobije“: prvi prioritet je doslovce određen kao primaran nakon intervencije vijećnice iz redova SDP – HNS – Naprijed Hrvatska!, Snježane Filipčić, koja je uz povišene tonove tražila da dio kvarta gdje ona živi bude prioritet u asfalterskim radovima jer „ona je toliko puta podržala sve aktivnosti koje se događaju u istočnom dijelu mjesnog odbora, sad je red da drugi podrže nju!“

Tč.2. Vijeće je jednoglasno odbilo prijedlog građana o uspostavi nove tramvajske stanice na križanju Ilice i Cankareve ulice. Razlog odbijanja je što je vijeće procijenilo da je stanica zna predloženoj lokaciji nepotrebna: ostale stanice na ruti (Okretište Črnomerec te Sv.Duh) nalaze se na do max. 5 minuta hoda od predložene lokacije te bi još jedno stajalište dodatno usporavalo promet u Ilici.

Tč.3 i 4. Vijeće je jednoglasno odbilo dva zahtjeva za korištenje prostorija mjesnog odbora (Pro Mente Hrvatska te Hrvatska stranka svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca). Udruga Pro Mente Hrvatska je zatražila korištenje prostora na ukupno 26 sati tjedno što je previše te bi u slučaju odobravanja zahtjeva bili maksimalno iskoriteni kapaciteti prostora mjesnog odbora te se ne bi mogli dati više nikome na korištenje, Uz to, Udruga nije registrirana na području mjesnog odbora te se niti jednom korisniku prostora do sada nije odobrilo tako ekstenzivno korištenje prostora. Hrvatska stranka svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca je zatražila termine koji su već dani na korištenje drugim korisnicima te također nije registrirana na području mjesnog odbora.

Tč.5 Ovu točku bih nazvala „Informacije, pitanja, prijedlozi i zanimljivosti“

Krenimo redom sa zanimljivostima:

  • Materijali za dnevni red sjednice se i dalje printaju iako je 4/7 vijećnika iz sredstava mjesnog obora sebi u 2018. godini kupilo tablete pod izgovorom da im tableti trebaju za njihov rad te da će se ostvariti uštede na printanju materijala. Nakon mog opetovanog upita kako da se materijali i dalje printaju te zašto ne koriste tablete koje su kupili za tu namjenu, rečeno mi je da je problem što u mjesnom odboru nema WI-FI konekcije, te onda ne mogu učitavati materijale na tablete (sic!).
  • Predsjednik mjesnog odbora, kolega Mirko Berić iz stranke BM 365, ne čita/provjerava e-mailove pristigle na službeni e-mail mjesnog odbora (mo_b.kasic@zagreb.hr) iako je jedini koji ima pristup tom e-mailu. Na moj upit kako to, rekao mi je da vijeće nema dužnost reagirati na poslane mailove (?!) već da je jedini službeni zahtjev na koje vijeće mora reagirati onaj koji je urudžbiran osobno u ured mjesne samouprave te ima urudžbeni broj.
  • Povela se rasprava možemo li neke stvari naknadno ubaciti u Plan komunalnih aktivnosti koji je vijeće usvojilo u 10, mjesecu 2018. godine. Na moj upit kako (jer ne vidim pravno-proceduralni način kako je to moguće), predsjednik MO-a, kolega Mirko Berić iz stranke BM 365 mi je rekao sljedeće: „Kad ja nešto kažem Postružinu (predsjedniku Vijeća Gradske Četvrti Črnomerec, op.a), on će to uvrstiti u plan komunalnih aktivnosti“. Na moje negodovanje oko toga kako se mimo procedure i osobnim te stranačkim kontaktima dogovaraju takve stvari, stručni referent za mjesnu samoupravu Grada Zagreba koji sudjeluje na svakoj našoj sjednici, kolega Ivica Ivašković, je rekao sljedeće „U gradskim službama kod gdina Postružina se neke stvari mogu dogovoriti mimo protokola, mimo pravila i mino svega“. Tu me najviše frapirala otvorenost oko ovakvih postupaka – ne da nije bilo srama, već su takvi postupci toliko normalna praksa mjesno-samoupravnog folklora da se o njima najnormalnije otvoreno i javno progovara.
  • Najzanimljiviji detalj cijele sjednice je bio taj što je na njoj iz nekog razloga prisustvovao Patrik Šegota, novoimenovani voditelj podružnice Gradska groblja Zagrebačkog holdinga. Šegota je magistar ekonomije Međunarodnog sveučilišta Travnik, petnaestak godina bio član HDZ-a, jedno vrijeme i predsjednik Mladeži HDZ-a Rijeka, a trenutno je i na funkciji predsjednika ogranka Črnomerec stranke BM 365. Zašto je on prisustvovao sjednici – ne znam, možda radi kontrole i zbijanja BM 365 stranačkih redova na području Črnomerca. U svakom slučaju, slatkorječivo se razmahivao tvrdnjama da će riješiti sve naše probleme i osigurati što god nam treba, samo nek se mi njemu obratimo. Kako je to moguće od strane osobe koja nema nikakve formalne ovlasti na području Gradske Četvrti Črnomerec – ne znam.