Skip to main content

U nedjelju 9.5., trnjanska biciklistička karavana provozala se područjima mjesnih odbora “Marin Držić”, Trnje, Martinovka i Miramare. Karavana je okupila simpatizere i članove Kvartovske grupe Trnje je naše!, a kroz ulice mjesnih odbora proveli su ih kandidati za mjesni odbor Marin Držić – Žana Počuča, MO Trnje – Anton Novak, MO Martinovka – Viktor Kozar i MO Miramare – Lucija Makovica, dok je prikolicu vozila Petra Bušelić, naša kandidatkinja za Vijeće gradske četvrti Trnje i Vijeće MO Trnjanska Savica.

Krenuli smo iz Ulice Cvijete Zuzorić, prošli Zlatarićevim prilazom i Nalješkovićevom ulicom pokraj OŠ Marin Držić te se uputili prema Sportsko-rekreacijskom centru Trnje. Nakon kratke pauze, uputili smo se prema raskršću Ulice grada Vukovara i Avenije Marina Držića, obišli sjeverni dio mjesnog odbora oko Autobusnog kolodvora te se na Strojarskoj cesti zaustavili kod “Gredelja” – uz “Paromlin”, to je jedan od simbola zapuštene industrijske baštine na području MO Martinovka, koje želimo revitalizirati u suradnji sa strukom te kroz brojne i kvalitetne javne rasprave. Zaputili smo se zatim u ulicu Kruge, koja je granica mjesnih odbora “Marin Držić” i Trnje.  

Tijekom vožnje imali smo prilike uvjeriti se kako radi nedostatka sadržaja naši sugrađani prekrasno nedjeljno poslijepodne odabiru provesti u nekoliko ugostiteljskih objekata umjesto na livadama i u parkovima, za koje vjerujemo da imaju velik potencijal postati mjesto druženja i odmora za sve generacije, uz samo malo ulaganja. Prepoznato je to i u našem prijedlogu programa za mjesni odbor “Marin Držić”, gdje ćemo se zalagati za uređenje parkova i zelenih površina, sadnjom drveća i postavljanjem klupica sa stolovima te sadržaja za sve uzraste djece. Također, zalagat ćemo se za očuvanje postojećih zelenih površina. 

Na putu smo prošli i pored sve brojnijih kontejnera, koji zauzimaju sve veće površine. Unatoč tome, kontinuirano se u njima i oko njih gomila smeće koje se raznosi uokolo, a neki od njih nalaze se neposredno uz vrtić i školu. To je još jedan od problema koji smo prepoznali u programu za mjesni odbor. 

Nakon što smo se ulicom Kruge spustili do vrtića “Iskrica”, uputili smo se u susjedni mjesni odbor Trnje.

Vozeći se mjesnim odborom Trnje, uvjerili smo se u potrebu zaustavljanja betonizacije kvarta i boljeg uređenja zelenih površina. Brojni stanovnici potvrdili su nam potrebu da se revitalizira i oživi stara tržnica, koja bi umjesto tužnog i zapuštenog prostora mogla ponovno biti živopisno središte kvarta. Kao biciklisti i pješaci iz prve smo ruke osjetili potrebu da se u Trnju saniraju prometnice i nogostupi, postave rubnici i uspornici te na pojedinim mjestima uvedu zone smirenoga prometa, kao i da se uzduž Slavonske avenije postavi zaštita od buke.

Rutu smo zatim nastavili po Ulici Hrvatske bratske zajednice, uz sam rub mjesnog odbora Miramare, gdje smo se upoznali s potrebom postavljanja dodatnih kontejnera za komunalni otpad i koševa za smeće na području oko Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u Čazmanskoj te Miramarskoj ulici te s problemima nepropisnog parkiranja i prometne zagušenosti u kvartu. 

Nakon obilaska Trnja, naš nedjeljni izlet priveli smo kraju uputivši se prema nasipu i karavanu završili na štandu naših kolega u Starom Trnju.