Skip to main content

Na konferenciji za medije Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević iz Zagreb je NAŠ! govorio je o izmjenama Statuta Grada Zagreba koje su prva točka dnevnog reda na nadolazećoj sjednici Gradske skupštine. Konkretno, radi se o odluci prema kojoj će čelnika stručne službe odsada postavljati gradonačelnik, a ne zastupnici Gradske skupštine, što znači da će cijela stručna služba izravno odgovarati Bandićevom pročelniku, a ne tajniku kojeg je dosada birala Gradska skupština.

“Radi se o zabijanju posljednjeg čavla u lijes Gradske skupštine kao predstavničkog tijela koje bi trebalo kontrolirati gradonačelnika. Tandem Kuščević-Bandić, nakon što je donesen ‘lex šerif’ kojim je Skupština izgubila moć da slobodno odlučuje o proračunu Grada, sada ovim potezom ubija neovisnost rada stručne službe, a time i cijele Gradske Skupštine Grada Zagreba, što možemo nazvati mini udarom na neovisna gradska tijela u Gradu Zagrebu”, rekao je Tomašević.

Naime, kako govori Tomašević, tajnika Skupštine posljednjih je 25 godina birala sama Skupština te je on imao funkciju čelnika stručne službe koja daje pravne savjete, logističku pomoć i podršku gradskim zastupnicima u Gradskoj skupštini. “Iako je posljednjih 20 godina stručna služba izdvojena iz Gradske uprave kojom upravlja gradonačelnik, ministar Kuščević najednom je odlučio to proglasiti nezakonitim. Riječ je, zapravo, o političkom potezu kojim se ponovno u dogovoru ministra uprave i gradonačelnika Zagreba želi suzbiti daljnji rad Skupštine Grada Zagreba”, izjavio je Tomašević. “Nakon što je Bandić gradskim resursima osigurao većinu i u Skupštini, a isto tako i dovoljno ruku u Saboru da o njemu ovisi Vlada, sada će uz pomoć HDZ-a ponovno, nakon što je ‘lex šerif’ nedavno izglasan, u potpunosti staviti šapu i kontrolirati rad Skupštine”, zaključio je Tomašević.

Zastupnica Rada Borić iz Nove ljevice osvrnula se na polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, tj. na činjenicu da je na kapitalna ulaganja u objekte za društvene djelatnosti koji direktno utječu na kvalitetu života građana dosad utrošeno tek 30,27 % planiranih sredstava.

“Od toga je na zdravstvene objekte od 34 milijuna uloženo tek 5,8 milijuna kuna ili samo 17 %. Na objekte socijalne skrbi od planiranih 20 milijuna kuna utrošeno je tek 2,8 milijuna kuna ili 14 %, na objekte predškolskog odgoja potrošeno je tek 2,6 milijuna kuna od planiranih 11,8 milijuna. Za ustanove u kulturi od 35 milijuna kuna potrošeno je tek 5,6 milijuna kuna ili samo 16 %”, izjavila je Borić i dodala kako je “ovakva razina ulaganja nedopustiva za gradonačelnika koji se hvasta kako ga ne zanimaju samo kapitalni projekti već i kapitalna ulaganja za objekte društvenih djelatnosti.”

MIljenka Ćurković iz Radničke fronte podsjetila je na to da je gradonačelnik Milan Bandić na prošloj sjednici Skupštine obećao da će otpisati dugove blokiranim građanima prema Zagrebačkom holdingu te da je doista Zagrebački holding nakon sjednice Gradske skupštine donio odluku o otpisu dugova za komunalne usluge blokiranim građanima do 10.000 kuna bruto. Međutim, još uvijek ne znamo koliko će ljudi biti obuhvaćeno takvom mjerom, o kakvom se modelu točno radi i hoće li ovom mjerom biti obuhvaćeno oko 900 blokiranih građana koji su prijavili svoje dugove za otpis prema Zagrebačkom holdingu prije i nakon poziva gradonačelnika. Podsjetila je da je nekoliko dana pred lokalne izbore gradonačelnik pozvao blokirane građane da prijave svoje dugove radi otpisa, a budući da su to neki učinili i prije poziva gradonačelnika čekaju da se to realizira i više od 2 godine. Zastupnica Ćurković je najavila da će i dalje raditi na tome da se predlože konkretne mjere koje bi olakšale položaj blokiranih građana u Gradu Zagrebu.