Skip to main content

Jedno od ključnih pitanja ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti bilo je mentalno zdravlje. Često se govori o onečišćenju kao negativnoj posljedici prometa, dok se zapostavlja njegov utjecaj na mentalno zdravlje građana i opću dobrobit.

Brojna istraživanja ukazuju na to kako aktivna mobilnost smanjuje depresiju, tjeskobu i druge probleme povezane s mentalnim zdravljem. Čak i 30 minuta pješačenja ili vožnje biciklom dnevno može pomoći. Naime, fizička aktivnost ubrzava krvotok i potiče oslobađanje endorfina, odnosno hormona koji vežemo uz radost, dobro raspoloženje i sreću. Tjelesna aktivnost može poboljšati opće raspoloženje i kvalitetu sna, smanjiti stres, tjeskobu i umor.

Tjelesno aktivni ljudi suočeni s do 30 % manje rizika da postanu depresivni, a tjelesna aktivnost pomaže u oporavku od depresije. Putovanje na posao koje traje između 60 i 90 minuta ima najnegativniji učinak na dobrobit građana i građanki. Tjeskoba uzrokovana mnoštvom ljudi, gužvama ili nedovoljnom količinom informacija o putovanju na svakodnevnoj razini mogu dovesti do pogoršanja duševnog stanja.

Mogućnost kretanja uvijek je bila važna za zdrav i ispunjujući život.Brojni gradovi potiču kampanje vožnje bicikla i pješačenja, odnosno da koriste održive i zdrave načine prijevoza u svakodnevnom životu. Ankete su pokazale da su građani i građanke u takvim gradovima sretniji, zdraviji, obrazovaniji i gospodarski postojaniji. Osim toga, vožnja bicikla i pješačenje pomažu povećanju duha zajednice i osjećaja zajedništva.