Skip to main content

U rujnu ove godine Danska i Costa Rica najavile su osnivanje saveza BOGA, odnosno Beyond Oil & Gas Alliance. Savez je utemeljen na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26. Dosad su se pridružile Francuska, Irska, Švedska, kanadska provincija Québec, Wales i autonomna danska pokrajina Grönland.

Zemlje osnivačice postavile su dva osnovna cilja kako bi era fosilnih goriva napokon završila. Žele odrediti zajednički datum za prestanak izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju fosilnih goriva te u konačnici prestati iskorištavati sva fosilna goriva. Inicijatori su istaknuli kako je dosadašnji plan smanjenja proizvodnje nafte i plina u svijetu za samo dva posto godišnje neprihvatljiv. Aktivisti su pozdravili ovu najavu kao važan korak.

Costa Rica predstavlja primjer zemlje u razvoju koja ima potencijal za proizvodnju fosilnih goriva, ali je uspjela donijeti hrabru odluku te se odlučila za drugačiji model razvoja i time otvorila put prema zelenom gospodarstvu. Costa Rica nikad nije crpila naftu, ali želi spriječiti buduće vlade i da istražuju naftna polja.

Nasuprot tome, Danska je jedna od najvećih europskih proizvođača nafte i plina. Prošle je godine prekinula istraživanja ležišta u Sjevernom moru i time se približila kraju ere fosilnih goriva. “U svijetu sa smanjenom prosječnom temperaturom za 1,5 stupnja nema mjesta za ugljen i plin,“ rekao je danski ministar za klimu Dan Jørgensen, koji planira Dansku pretvoriti u državu koja će se u potpunosti osloniti na obnovljive izvore energije.

Države su se dosad obvezivale na smanjenje emisije štetnih tvari koje nastaju sagorijavanjem fosilnih goriva. Savez BOGA prvi je korak u prestanku iskorištavanja fosilnih goriva i potpunom prijelazu na održive izvore energije.