Skip to main content

Platforma Zagreb je NAŠ! Smatra da građanima čiji su stanovi oštećeni u potresu treba pomoći na sve moguće načine, pa tako i dodjelom građevinskog materijala za nužnu sanaciju stambenih objekata kako bi oni što prije postali useljivi. Grad Zagreb treba dodjeljivati građevinski materijal transparentno i primarno po kriteriju potrebe, a ne u svrhu skupljanja političkih bodova!

No, način na koji je Grad Zagreb vođen Milanom Bandićem taj proces “organizirao” pokazuje da se u ovom slučaju radi o PR potezu, a ne ozbiljnom procesu pomoći građanima.

Danas je javno objavljeno da će građevinski materijal dodjeljivati gradski vijećnici koji bi pri dodjeli materijala trebali uzimati u obzir socijalne kriterije tako da prioritet imaju oni kojima je to jedina nekretnina, građani težeg imovinskog stanja, višečlane obitelji i oni s težim zdravstvenim problemima. To je laž.

U potpunosti podržavamo dodjelu po socijalnim kriterijima, no u ovom slučaju ih Grad Zagreb koristi kao ispraznu frazu, zato što:

1.      Podaci o socijalnim kriterijima NISU JAVNI te nitko tko nije službena osoba NEMA podatke o broju nekretnina, članova obitelji, imovinskom i socijalnom stanju te zdravstvenim problemima, pogotovo ne vijećnici gradskih četvrti ili mjesnih odbora.

 2.      Grad Zagreb te podatke NIJE tražio pri prikupljanju popisa za dodjelu građevinskog materijala.

 3.      Iako su mjesni odbori najniža razina mjesne samouprave najbliža građanima, mjesni odbori u Zagrebu imaju od 1.000 do preko 10.000 stanovnika – nemoguće je da vijećnici znaju socijalni status svih stanovnika, niti je moguće od njih tražiti da to na licu mjesta procjenjuju.

 4.      Socijalni kriteriji su u ovako zamišljenoj dodjeli u praksi neprovediva „šarena laža“: sve i da vijećnici imaju te podatke, kako bi trebala izgledati dodjela građevinskog materijala gdje se na licu mjesta odlučuje tko ima, a tko nema prioritet, i to u doba epidemije? Je li netko iz 6-člane obitelji ima prednost pred nekim tko boluje od multiple skleroze ili obrnuto?

 5.      U višestambenim zgradama, čije krovove, dimnjake i zabatne zidove treba sanirati, stanuju osobe i obitelji različitih socijalnih statusa – za njih je nemoguće po socijalnom kriteriju dodjeljivati materijal, a višestambene zgrade čine većinu oštećenih stambenih objekata u npr. GČ Donji Grad te GČ Črnomerec.

S obzirom na sve navedeno, kao i činjenicu da Grad nije ograničio količinu materijala koju pojedina osoba/objekt može preuzeti, izgledno je za očekivati da će se veliki broj ljudi sljedeći tjedan istovremeno pojaviti na punktovima za dodjelu materijala te da će izbiti kaos što je iz epidemioloških razloga izrazito problematično. Uz to, inicijalni dopis za popisivanje potrebitih građana je išao samo na 5 gradskih četvrti (Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Podsljeme, Gornja Dubrava i Sesvete) – iako postoji tisuće potresom oštećenih objekata i u drugim dijelovima grada. Tek sada Grad daje informaciju da se mogu prijaviti potrebiti i iz drugih četvrti, ali bez jasnih uputa. Treba spomenuti da je nelogično da Grad nije iskoristio resurs u svom vlasništvu u ove potrebe tj. tvrtku GSKG – Gradsko stambeno i komunalno gospodarstvo d.o.o. Koje upravlja s više od 75% stambenih zgrada u četvrtima Donji i Gornji grad, a koja ima uvid te informacije o financijskom stanju zgrada.

Tražimo od Grada da prestane s lošim PR potezima i ugrožavanjem zdravlja svojih građana te ponavljamo zahtjeve za transparentnu i pravednu dodjelu građevinskog materijala svim potrebitim građanima:

–        Tražimo da se poziv za dodjelu građevinskog materijala javno objavi na gradskim internetskim stranicama, iskoriste tvrtke u vlasništvu Grada za prikupljanje informacija te da se definiraju transparentni, fer i provedivi kriteriji dodjele materijala; 

–        Tražimo da se za građevinski materijal pod istim uvjetima mogu prijaviti domovi oštećeni u potresu u svim gradskim četvrtima;

 –        Tražimo da se omogući zaprimanje prijava kroz sustav na razini cijelog grada  (primjerice jedinstvenu mail adresu ili online obrazac) s podacima gdje će biti moguće stvarno utvrditi ostvarivanje socijalnih kriterija.

 –        Tražimo da se nakon suvislo prikupljenih objektivnih podataka omogući organizirana primopredaja materijala sukladno s trenutnim preporukama Stožera kako bi se izbjeglo širenje epidemije.

Platforma Zagreb je NAŠ!